top of page
logo.png

Bragt i Dagbladet INFORMATION 20. august 2024

Nedenstående er den oprindelige tekst før avisens redigering

Drop alko-hetzen og hjælp os med at bygge nye fælleskaber

 

Hver skolestart råber medierne ”Danske unge har EU-rekord i druk”, ”Gymnasiefester er drukfester” og ”Sæt flaskerne bag lås og slå” – mens nogle af os uansvarlige unge stilfærdigt replicerer, at vi også gerne vil have lov til at drikke en øl.

 

Blå Kors har netop offentliggjort, at 60% af danskerne ønsker at forbyde fadøl på gymnasiefesterne. Det har vi prøvet på mange skoler, og mange elever fravælger fredagens gymnasiefællesskab og går i stedet til privatfester med masser af shots, drinks og suspekte typer med alternative rusmidler - men ingen voksne til stede.

 

Til gengæld må vi åbenbart gerne drikke alkohol, når vi - ofte inviteret af jer voksne - i hverdagen fejrer, spiser, hygger og ser fodbold. Bare ikke sammen de voksne på gymnasiet, der ved, hvordan man håndterer unges branderter.

 

Dette er ikke en forsvarstale for eller opfordring til druk – eller en retfærdiggørelse af EU-rekorden i alkohol. Slet ikke. 

 

Det er en opfordring til at tale om hvorfor vi har rekorden istedet for blot at genudsende historien om vores generation som en flok drukmåse - og en udfordring til jer voksne om en konstruktiv dialog om hvordan vi realistisk kan ændre unges alkoholforbrug. 

 

Modige politikere

På Regionsgården i Hillerød sidder 41 folkevalgte, der fortjener ros for at tænke videre end formaninger og forbud. Politikerne har indset, at man ikke kan fjerne eller forbyde vores festkultur, så de investerer i stedet i unge ildsjæle, der kan og vil skabe nye, alkoholfrie fællesskaber 

De vil altså ikke fjerne vores skolefester, men supplere med nye unge-drevne alkoholfrie fællesskaber, hvor vi også kan møde nye venner, flings og kærester. Fællesskaber med et enormt potentiale, fordi de kan ‘holde åbent’ hver dag og ikke blot fredag og lørdag aften – men især fordi de inkluderer alle os, der ikke føler os hjemme på dansegulvet eller i baren.

 

Skolernes elevdrevne festudvalg tager året rundt selv mange initiativer for at inkludere alle og skabe andet end drukfester – og opnår gode resultater. Et udvalg har fx. indført gratis sodavand i fadølsbaren og reducerede straks alkoholrelaterede problemer betragteligt – men festudvalget må ikke introducere de nye elever til denne succes i skoleårets første 3 måneder pga festforbuddet.

Én promille - en dråbe i fadølstanken

Region Hovedstadens politikere fortjener altså anerkendelse for at turde investere i fortællingen om, at alkohol ikke er en nødvendig del af det positive ungefællesskab. 

Denne gode fortælling modarbejdes dog af alkohol-industriens marketingmaskine, der hvert år investerer 1.000 gange flere kroner end Region H på at fortælle den modsatte historie.

 

Ja, vi ser ironien i, at investeringen i alkoholfrie fællesskaber kun er en promille af alkoholindustriens marketingindsats. Kan vi tage en snak om regulering af markedsføring af alkohol? 

 

Regulering har virket for tobak. På kun 20 år er salget af cigaretter halveret (kilde) efter at Folketinget i 2003 forbød tobaksreklamer, i 2012 satte fotos af rygerlunger på cigaretpakkerne og i 2021 gemte cigaretterne helt væk i butikkerne. 

 

Idag kan alkoholproducenter uhindret anprise ungdoms-målrettede produkter på alle medieplatforme. Bryggeriernes årelange millioninvesteringer har nu gjort øl til en naturlig del af måltider, koncertoplevelser og fodboldturneringer - understøttet af flotte og centralt placerede butiksudstillinger.

 

Industrien – og jer voksne – har altså for længst lært os, at alkohol er naturligt når livet er smukt og skal fejres – og når det er anspændt og skal dulmes.

 

Alkohol er et redskab

Fra vi fylder 15 til vi runder 20 rives vi 3-4 gange op med rode og plantet i nye fællesskaber på efterskole, gymnasium, sabbatår og videreg. uddannelse, samtidig med at vi skal hitte ud af vores identitet, seksualitet, særinteresser samt filosofiske og politiske ståsteder – og i øvrigt forventes at få styr på vores fremtidsplaner.

 

Når I voksne drikker en øl for liiiiige at falde ned efter en stresset arbejdsuge, så gør mange af os blot det samme i en stresset livsfase. Alkoholen tager også toppen af vores stress og nervøsitet, når vi igen og igen skal skabe nye relationer – og særligt i weekekenden, når vi fester, flirter og forelsker os. 

 

Vi har endnu ikke har trænet lige så længe som jer i at drikke, og ved derfor endnu ikke hvilket glas, der vælter læsset og gør os dumme. Vi øver os - og det larmer og er grimt. Det ved vi godt - til gengæld ved vi også, at vi endnu ikke så mange forpligtelser i morgen tidlig.

 

Alkohol er en forsikring

Ligesom voksne hader vi unge at tabe ansigt. Vi ved godt, at vi ikke er perfekte – men vi bryder os ikke om tanken om (de sociale konsekvenser ved) at gøre dumme ting. 

 

Dumheder begået i en brandert er dog et legitimt ansigtstab, som sjældent medfører udskamning, oftest blot en latter, der siger “vi har selv været der…”

 

I kender det godt, ikke…?

 

Tragedien, der reformerede gymnasiefesten

I 2019 blev en 19-årig gymnasieelev kørt ihjel, da han lagde sig til at sove sin brandert ud midt på landevejen efter en gymnasiefest i Nyborg. Tragedien rystede naturligvis både hele skolen og lokalsamfundet – men tændte samtidig en ild hos skolens rektor, der i årene derefter målrettet investerede i alkohol-reducerende tiltag og alkoholfrie fællesskabende aktiviteter. 

 

Til hver fest venter rektor i døren med et alkometer, som ædru elever kan puste i - og hvis promillen er 0,0 får de refunderet billetprisen mandag morgen. Op til en fjerdedel af eleverne kommer nu ædru til en fest, som udover koncert, fadølsbar og dansegulv byder på vandbar, mocktailbar, brætspil og hænge-ud lounges uden høj musik.

 

Gymnasiefesterne i Nyborg er nu alt andet end den drukfest, som medierne hvert år beskriver. Ingen elever føler de mister noget - for alle optages naturligt i et fællesskab, hvis diverse og inkluderende kraft minimerer behovet for barens redskaber og forsikringer.

 

I AFU - Akademiet for Fællesskabende Unge elsker vi Nyborg Gymnasiums mod til at gå nye veje – og stædighed til at holde kursen, når forandringerne møder naturlig modstand.

 

Vi ved det godt - har I glemt det?

AFU består af unge Ildsjæle, der etablerer og driver unge fællesskaber, særligt i skolerummet. Alkohol fylder derfor rigtigt meget i vores hverdag – både som almindelige, festglade unge og som tovholdere for aktiviteter, der samler unge. 

 

Både vi og alle vores skolekammerater er ret oplyste om alkohol – så vi har svært ved at bidrage til alkoholsnakken, når den kun drejer sig om konsekvenser, forbud og indskrænkninger for os unge. 

 

Vi ved godt at alkohol har mange negative sider og vi synes ikke at tømmermænd er sjove.

 

Vi ved godt at vi har Europarekord i druk, og vi er ikke stolte af det.

Vi ved godt at vi kan komme til skade – og vi forfærdes hver gang vi mister en jævnaldrende på grund af alkohol,

 

Men vi har brug for jeres – de voksnes – hjælp til at skabe de fysiske og økonomiske rammer for nye alkoholfrie ungefællesskaber, så vi selv kan etablere de bæredygtige alternativer til vores allesammens danske festkultur.

bottom of page